Friday, January 9, 2009

meLawaT orG sakiT + dokter Kacak.ahaks

smlm dgn yakinnya aku cakap
tak jadik pegi melawat akak opis aku kan.
tah camne..tetiba jadik plak.

sungguh umpama lalang kehidupan ini.

sbb memula kak menie kata dia kuar dr wad kejap.
nak try berubat tradisional..
so aku gan amy kensel la plan nk jenguk dia.
elok2 kitorg nk gerak balik,dia mesej plak.
tak jadik kuar berubat...

kesian la plak kan..dia kesunyian kt sanun.
so sbg penghibur hati,kitorg berdesup la jumpe dia.
org sakit ni ko pepaham la..
perlukan perhatian..so meh la kita kasik.
sambil memberi perhatian kpd dokter2 jambu..
kot ado la kan..huahuahua.merenyam!

kak menie admitted kat Damansara Specialist..sib baik la kompeni aku cover semua.jadi amat selesa la kalo dilanda penyakit.aku tak kata spital gomen tak bagos yer..kang ada lak emo2 gan aku kang.
.
spital ni dkt sgt gan opis aku.10 menet dh sampai.

time ni dah kol 8...so keadaan sangat lengang.kalo spital kerajaan,ada gaya gini?takdak yer.sentiasa penuh dan menakutkan.pulak tu kalo bahagian emergency.siap muka pecah2 berdarah, selamba je lepak kat kosi menunggu. aku <<--pengsan!




singgah gift shop kt lobby.ingat nk belikan sumting utk kak menie.yerla,melawat org sakit,takkan tangan kosong walopon kt ati penuh keikhlasan.ewahh..
.
tp giler mahal oii kat sini.yerla,ni kan spital org ado2..
epal 2 bijik + sunkist 2 bijik pastu campak dalam bakul,wrapped lebih kurang,tampal riben seketol kaler pink,nak tau bape harga? RM20.haiyakk..tak logik langsung.org sakit pon bertambah sakit kalo dpt buah tu.mmg buruk jek gayanya.yg cantik2 sume mahal nk mampos.
.
so tangan kosong jela.

penjaga kaunter pertanyaan sangat mesra alam.tp bayangkan kalo Henry Golding yg jaga kaunter ni,mmg aku soh amy naik sorg2 la.aku busy sikit di sini.
.
oh,aku sbnrnya dh tau kak menie bilik mana.saje je nk check skalik lagi sambil tanya lift mana nak naik.ketakutan kalo salah lift lalu tersesat ke bilik mayat.


muka cam jakun tak penah masok spital.abaikan.



maternity unit?yes.sbb ward sume dh penuh.terpaksala kak menie dilepakkan di sini.best la kan.leh tgk baby2 baru lahir..



pintu locked.tekan2 loceng pon tak bukak jgk.saje je aku skodeng belah dalam dgn harapan ada dokter kacak melintas lalu membukakan pintu utk aku.mata bertentang mata,lalu turun ke hati..
.
PANGG!!

luas dan selesa.kompem aku nk beranak kat sini sok.so biebo,sila simpan duit dr skang.org kata bersalin kt spital swasta tak sakit sangat.aku tak tau la kan sbb aku tak penah beranak..tp tu hasil kajian tak rasmi akak2 opis aku yg dh beranak lebih dr 3 org.jadi agak relevan la kot pendapat tu.


ni lah rupa org sakit.ceria2 je nampak kitorg sampai even tho tangan kosong.


bilik cantik dan selesa.kak menie amik bilik utk 2 org pesakit sajork.kalo bilik utk 4 org tu cam bising2 katanya.kusut kepala. 'ward mate' beliau adalah seorg datin ye..penuh bunga2 gan buah kat side dia.tp tak dpt amik gambo la..pasal dia tutup gan tirai.kalo tak,leh gak gosip-gosipan.gile keji tak insap2 aku neh.



lepak borak2 sambil ngumpat musuh2 kat opis.muhahaha~!


amy marah aku wat gaya gini dgn pesakit.
.
"weii..amik la gambo elok2 gan org sakit.."
.
cam lawok je ayat ko amy.apa perlu berskema jika di sisi org sakit?kalo sakit teruk terlantar tu,kompem la kene bertatatertib kan.ni pesakit kemain girang depan camera.

ok.ni gaya posing yg betol bile melawat org sakit.ahaks.


meh tgk keadaan kak menie.kak menie ni disahkan kena kayap..gile serius penyakit ni rupanya.dia kena kayap kat kepala sampai separuh drp muka dia.siap dh merebak dalam mata..sib baik tak kena retina,kalo tak boleh buta.sbb dia makan dalam.dokter kata 6 bulan baru leh recover btol2.
.
gile ketakutan aku dgr.rasa nk amik ubat bius kasik pengsan.
so jgn amik mudah kalo ko nampak tanda2 pelik.
cepat2 la lari brjumpa dokter okeh.
.
dah borak2..aku gerak dalam kol 9.
sbb nak anta amy amik kete kat opis dulu.
pastu janji gan amy dan ayam dan kak pida nk lepak.
.
rupanya kelambatan..
diorg pon takleh lepak lama sbb sok sume keje..


sudahnya balik umah makan laksam
.
.
malam td maxis cam bengong kan..
takleh call biebo..biebo pon takleh call aku.
dh takleh say gd nite, lebiu bagai..mimpi ngeri teros!
chist!aku switch ke line lain kang baru padan muke ko.